Zweedse huizenprijzen dalen hard
Hoewel in veel landen de huizenprijzen dalen, is de daling is Zweden erg opvallend. De gemiddelde prijs voor een woning ligt daar nu 14 procent lager dan op eerdere momenten dat jaar. Het lijkt nog niet het einde te zijn. Is dit een voorbode voor Nederland?
In Zweden ontstond een woninghausse door een jarenlange prijsstijging, een groot gebrek aan woningen en een goedkope financiering. Tussen 2021 en 2021 werd een huis in Zweden gemiddeld bijna 90% meer waard.
Omslag
In het voorjaar van 2022 kwam die prijsstijging ten einde. De huizenprijzen lijken zelfs in een vrije val beland, want de prijs daalt iedere maand verder en verder. De verwachting is dat de prijzen zelfs met zo’n 20 procent zullen gaan dalen.
Een van de oorzaken die we hieraan ten grondslag kunnen zien is het Zweeds rentebeleid. Door de hoog opgelopen inflatie en het dure leven in Zweden hebben de banken besloten een hoge renteverhoging in te voeren. De consequenties hiervan zijn dat het afsluiten van een hypotheek duurder wordt en de woonlasten stijgen. En het systeem is nog risicovol ook, want een variabele rente is in Zweden meer regel dan uitzondering. Deze rentestijging voelt menig huizenbezitter dan ook direct in de portemonnee.
Voorbode voor Nederland?
Of de situatie in Zweden voor Nederland een voorbode is is moeilijk te voorspellen. Echter wordt ook hier een daling van de huizenprijzen verwacht. Zo extreem als het in Zweden is zal het hier niet worden verwacht hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer.
Hoeveel de huizenprijzen precies zullen zakken is dus afwachten. Het is onder andere afhankelijk van de uitkomst van de oorlog in Oekraïne, maar ook het woningaanbod. Worden er voldoende huizen bijgebouwd of blijft de krapte zo groot? En welke gevolgen gaat de regulering van de middenhuur met zich meebrengen? Beleggers zullen huizen te koop zetten wanneer ze door de nieuwe regels geen rendement meer maken. Dit zal effect hebben op de huizenprijzen.
Al deze facturen gecombineerd maakt de onzekerheid erg groot.